biografie - (paginile 15-16)
menu

1880

Sedinta de constituire a Clubului politic în 3 februarie, sub presedintia lui Emanoil (Manolache) Costache Epureanu si Theodor Rosetti; întocmesc si dau publicitatii Programul Partidului Conservator. Nu participa la constituire T. Maiorescu, P. P. Carp si G. Gr. Cantacuzino, pe motiv ca Programul cuprindea numai generalitati, la care puteau subscrie si adversarii politici.
Clubul politic preia si ziarul Timpul si îl numeste pe Eminescu redactor-sef; Emanoil (Manolache)Costache Epureanu îi recunoaste marea capacitate polemica în publicistica cotidiana.
Matei, fratele mai mic, se casatoreste în 5 februarie cu Matilda Ilian, profesoara de istorie din Braila; a doua oara se va casatori cu Ana Condeescu din Mizil iar a treia oara cu Silvia Maieru din Bistrita; capitan în armata româna si veteran de razoi. inceteaza din viata la Bistrita în 12 decembrie 1929 în vârsta de 73 de ani. Este singurul din fiii caminarului care se bucura de longevitate.
Publica Studii asupra situatiei în 17, 19, 22 si 24 februarie prin care îsi inaugureaza activitatea la ziarul Timpul ca redactor-sef; dezvolta tezele din Programul Partidului Conservator în sensul conceptiei sale social-politice.

(Titu Maiorescu)          

Deschide campania de presa în 5 august în chestiunea dunareana; cea mai lunga campanie de presa din activitatea sa publicistica în apararea suveranitatii nationale.
Maiorescu publica la sfârsitul lui decembrie în revista Deutsche Revue un nou program al Partidului Conservator, "Zur politichen Lage Rumäniens": Eminescu îl traduce si îl publica în Timpul în 31 decembrie cu titlul, "Despre situatia politica a României".
Este ocupat, tot anul, în publicistica cotidiana si publica o singura poezie, "O, mama", în Convorbiri literare în 1 aprilie.

1881

Publica articolul "Patologia societatii


noastre", în 4 ianuarie; examineaza, ca un clinician, starea societatii românesti. Comenteaza în doua articole din 8 si 12 februarie proiectul lui Vasile Conta privind reforma învatamântului; respinge propunerea de scoatere a studiului limbilor clasice din programele scolare.
Publica Creditul mobiliar în 16 17, 18, 19, 23 iulie si 3 4 august, studiul fundamental, cu o excelenta documentare; demonstreaza ca institutia se înfiinta pentru operatii de specula.
Conducerea Partidului Conservator discuta în 22 noiembrie despre apropierea unor membri marcanti ai sai de Partidul Liberal care primesc si functii în guvernarea liberala; intra în conflict direct cu conducerea Partidului Conservator; îi numeste pe cei care îsi abandoneaza principiile "saltimbanci politici!"
Publica în Convorbiri literare poeziile "Scrisoarea I" (1 februarie), "Scrisoarea II"(1 aprilie), "Scrisoarea III"(1 mai), "Scrisoarea IV" (1 septembrie). "Scrisoarea V" se publica postum în 1890; "Scrisoarea III" o reproduce în Timpul în 10 mai; contemporanii vad în ea un pamflet antiliberal.
Apare la Leipzig antologia întocmit de Mie Kremnitz, Rumänische Dichtungen, cu poezii traduse de Carmen Sylva. Sunt incluse si 21 poezii de Eminescu.


1882

 

Este înlocuit la conducerea ziarului Timpului si vine ca redactor-sef Grigore G. Paucescu cu începere din 1 ianuarie; ramâne redactor pentru partea politica, cu obligatia sa dea trei articole pe saptamâna.
Se înscrie în "Societatea Carpatii" înfiintata în 24 ianuarie, cu scopul de a sprijini lupta nationala a românilor de sub stapâniri straine.
Publica în 28 martie darea de seama asupra volumului lui Ioan Slavici, "Novele din popor", care marca un moment important în dezvoltarea prozei românesti.
Participa în 4 aprilie la sedinta "Junimii" bucurestene; citeste "Luceafarul".
Evoca într-un necrolog publicat în 25 aprilie personalitatea lui Vasile Conta, intelectual de înalta tinuta, prieten al lui Mihai Eminescu si al lui Ion Creanga.
Studentii din societatea "România juna" din Viena tin în 5 iunie o sedinta festiva în onoarea "Junimii" iesene si a Convorbirilor literare; elogierea operei lui Eminescu, cu ecou si în presa transilvaneana.

 

paginile 17_18paginile 13_14
^
pagina principala scrisori marturii critice opera pagina principala bibliografie