biografie - (paginile 17-18)
menu

Scrisoare trimisa Veronicai Micle din Constanta în 16 iunie; vede pentru prima data Marea Neagra, "nemarginire pururea miscata".
Sedinta a "Junimii" bucurestene tinuta în 28 octombrie; lecturi din lucrarile pregatite pentru "Almanahul României June" din Viena; se citeste si "Luceafarul"; Maiorescu îl citeste si la Buftea în familia Stirbey în 31 octombrie.
Paraseste sedinta "Junimii" bucurestene din 17 noiembrie, în semn de protest pentru prezenta lui Al. Candiano-Popescu, participant la detronarea lui Al. I. Cuza; asupra acestei chestiuni insista în repetate rânduri în publicistica sa.

1883

Constituirea Societatii Presei Române în 13 februarie, cu B. P. Hasdeu presedinte, D. A. Laurian si G. Steriade vicepresedinti, M. Minovici casier, Eminescu, I. G. Bibicescu si G. Missail membri; se opune alegerii lui C. A. Rosetti ca presedinte.
Sedinta a "Junimii" bucurestene tinuta în 30 martie; asista si Iosif Vulcan; îi înmâneaza poeziile:"S-a dus amorul", "Când amintirile", "De acum", "Ce e amorul?", "Pe lânga plopii fara sot", "Si daca...", "Din noaptea"; se publica succesiv în Familia, ultima în 1884. De acum se tipareste în volum cu titlul "Adio".
Apare la Viena în aprilie "Almanahul Societatii Academice Social-Literare România Juna", în care se publica "Luceafaru"l, elaborat pe întinderea a mai bine de un deceniu; este reprodus în Convorbiri literare în august.
Pleaca la Iasi ca delegat al ziarului Timpul, în 3 iunie sa asiste la festivitatea dezvelirii statuei lui Stefan cel Mare; duce poezia "Doina", însa nu o citeste în fata publicului.
Publica în 15 iunie articolul "Mai lesne se torc"; critica politica guvernelor ungare de maghiarizare a toponomiei si onomasticii românesti.
Este declarat în 28 iunie alienat mintal si internat la "Institutul Caritatea" al doctorului Alexandru Sutu pentru "îngrijiri speciale".
Apare în Convorbiri literare în 1 iulie "Doina", invocatie a lui Stefan cel Mare, geniul tutelar al poporului român.
Conducerea Timpului o ia Mihail Paleologu, care publica în 3 iulie o notita la cronica prin care informeaza cititorii ca fostul redactor fusese atins subit de-o "grava boala", Cu plecarea lui Mihai Eminescu din redactie înceta si epoca de glorie a cotidianului bucurestean.
Pleaca la Viena la sfârsitul lui octombrie însotit de Alexandru Chibici Reuneanu, un vechi prieten al sau; este internat în Institutul de la Ober Döbling, azi cartier al Vienei; cheltuielile sunt acoperite prin contributiile membrilor "Junimii" bucurestene. Editura Socec tipareste la sfârsitul lui decembrie volumul M. Eminescu, Poezii cu un portret al poetului, o prefata de T.

Maiorescu si într-o frumoasa tinuta grafica; sunt reunite poeziile publicate între 1870 si 1883. Volumul marcheaza consacrarea sa definitiva ca mare poet; va cunoaste multe reeditari si sta si la baza traducerilor în limbi straine.


1884

 

Maiorescu îl viziteaza la Ober Döbling în 1 ianuarie însotit de Constantin Popasu, varul sau; acesta poarta de grija poetului în timpul internarii sale în spital.
Inceteaza din viata în 9 ianuarie Gheorghe Eminovici, tatal poetului; este înmormântat la Ipotesti, alaturi de sotia sa si Gheorghe, fiul sau.
Scrisoare catre Alexandru Chibici Revneanu din 22/24 ianuarie; document biografic fundamental privind stapânirea deplina a facultatilor intelectuale.
Apare în Convorbiri literare, la 1 februarie, poezia "Diana" elaborata între 1874 1882.
Paraseste Institutul de la Ober Döbling în 14/26 februarie si întreprinde o calatorie în Italia însotit de Al. Chibici Revneanu.
Se sinucide la Ipotesti în 7 martie Nicolae; dupa Ilie, Gheorghe si Serban este al patrulea fiu al caminarului care îsi sfârseste viata tragic; este înmormântat la Ipotesti alaturi de parintii sai si Gheorghe, fratele sau; numai ei mai amintesc de prezenta familiei, peste veacuri la Ipotesti.
Este numit prin decret în 24 septembrie subbibliotecar la Biblioteca Centrala din Iasi.

(Dezvelirea statuii lui Stefan cel Mare, 4 iunie 1883)

Preda în octombrie lectii de geografie si statistica la Scoala Comerciala din Iasi.
Intocmeste lunar în februarie iulie statele de plata pentru personalul bibliotecii si rapoarte catre Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice; trimite adrese pentru restituirea cartilor împrumutate si face propuneri pentru achizitionarea de noi publicatii.
Apare în Convorbiri literare în 1 iulie "Sara pe deal"; poezie elaborata între anii 1871 1872.
In august septembrie se afla la bai la Odessa; corespondenta cu Vasile Burla si P. Novleanu cu informatii bogate privind timpul petrecut aici.

paginile 19_20paginile 15_16
^
pagina principala scrisori marturii critice opera pagina principala bibliografie