biografie - (paginile 19-20)
menu

1886

Apare în Albumul literar în 15 martie scos de "Societatea Studentilor Universitari Unirea" din Iasi, poezia "Nu ma întelegi", elaborata în 1876-1880.
Intocmeste în octombrie ultimul stat de plata pentru personalul bibliotecii; traduce, ca bibliotecar, tratatul lui Franz Bopp, Kritische Grammatik der Sanskritic Sprache, demonstratie de amploare a capacitatii sale intelectuale; manuscrisul în 3 caiete se pastreaza la "Biblioteca Centrala Universitara M. Eminescu" din Iasi.
Este internat în 9 noiembrie la ospiciul de la Manastirea Neamt.
Apare în Convorbiri literare în decembrie poezia "La steaua", elaborata în 1878-1883.


1887

Trimite de la Manastirea Neamt în ianuarie poezia "De ce nu-mi vii?"; scrisa înaintea sederii de aici si care se publica în Convorbiri literare în 1 februarie.
Protesteaza în 26 ianuarie împotriva initiativei lui Al. Vlahuta privind lansarea de subscriptii în folosul sau.
Paraseste ospiciul de la Manastirea Neamt în 8 aprilie si se stabileste la Botosani; este îngrijit de Henrieta, sora sa, cu un rar devotament si de doctorul Francisc Iszok; îl reîntâlneste pe Ioan (Ionita) Scipione Badescu stabilit la Botosani unde redacta Curierul român.

(Ultima fotografie a poetului, realizata in atelierul Jean Bielig din Botosani la 1887)


In iulie august se afla la baile de la Hall din Austria, cu evidente ameliorari ale sanatatii.
Inceteaza din viata la Cernauti în 10/22 noiembrie Ivan Drogli, sotul Aglaiei; cu doua decenii mai în vârsta decât ea, casnicia nu a fost dintre cele mai fericite; ramâne sa se îngrijeasca de educatia si pregatirea scolara a lui Georg si Ioan, cei doi copii ai lor.
Veronica Micle îi daruieste volumul ei de poezii, cu dedicatia "Scumpului meu Mihai Eminescu, ca o marturie de nestearsa dragoste."

 

1888

Corespondenta lui si a Henrietei cu


Cornelia Emilian începuta mai înainte, protectoarea lor în lunile de suferinta, la Botosani. Apare ideea cumpararii unei case aici sa traiasca pâna la sfârsitul vietii. Proiecte iluzorii.
Consiliu de familie la Ipotesti în 22 martie pentru aducerea Aglaiei de la Cernauti, spre a trai împreuna. Nici acest proiect nu se împlineste. Aglaia se recasatoreste la Cernauti în 18 februarie 1890 cu Heinrich Gareiss Edle von Gareiss, ofiter în armata austriaca; îmbratiseaza cariera armelor si Georg si Ioan, fiii ei, si ajung ofiteri în armata austriaca. Aglaia se stinge din viata la Cernauti în 30 iulie 1900, iar Georg si Ioan mor în primul razboi mondial. Se stinge, cu ei, în linie directa, familia caminarului în Bucovina.
Iacob Negruzzi propune în Adunarea Deputatilor sa i se acorde lui Eminescu o pensie viagera pentru merite deosebite în literatura româna.
Pleaca la Bucuresti în 12 aprilie, însotit de Veronica Micle, spre marea suparare a Henrietei, uitata la Botosani care îsi va sfârsi viata în saracie, în 14 octombrie 1889.
Traduce în august septembrie piesa lui Emilie Augier, "Le jouer de fuîte"; contemporanii o credeau scriere originala.
si reia activitatea publicistica în 13 noiembrie, cu articolul "Iconarii d-lui Beldiman", publicat în România libera, organul de presa al gruparii junimiste din Partidul Conservator; publica un nou articol, Iar iconarii, în 20 noiembrie; se ocupa, tot de propaganda religioasa, prin icoane.
Fondatorii ziarului Fântâna Blanduziei îl cheama în 4 decembrie sa deschida publicatia lor; publica articolul Fântâna Blanduziei, ca editorial programatic; cu aprecieri asupra filozofiei germane si vietii politice europene. n 11 decembrie apare editorialul Fond si forma, pledoarie pentru reforme cuprinzatoare în sprijinul populatiei productive; scris sub impresia rascoalei taranesti din martie iunie 1888 iar în 25 decembrie, articolul 1888, privire retrospectiva asupra vietii politice din Europa.

1889

Publica în Fântâna Blanduziei în 1 ianuarie articolul "Ziua de mâìne", profesiune de credinta în mentinerea pacii în Europa; se încheie cu acest articol activitatea sa ziaristica începuta în 1870.
Este internat în 2 februarie în Spitalul Marcuta, de unde este transferat la "Institutul Caritatea".
Incep în 8 aprilie formalitatile pentru acordarea pensiei viagere; este prea târziu.
Inceteaza din viata la "Institutul Caritatea" în 15 iunie; este înmormântat în Cimitirul Bellu. Inceteaza din viata Veronica Micle (3 august 1889) si Ion Creanga (31 decembrie 1889).
"Ape vor seca în albie scrie G. Calinescu în biografia lui Eminescu si peste locul îngroparii sale va rasari padure sau cetate, si câte-o stea va vesteji pe cer în departari, pâna ce acest pamânt sa-si strânga toate sevele si sa le ridice în teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale."


Dimitrie Vatamaniuc,
cercetator stiintific
paginile 17_18
^
pagina principala scrisori marturii critice opera pagina principala bibliografie